Minister akkoord met snellere boetes voor spijbelen

Redactie

Ouders van spijbelaars moeten sneller een flinke boete kunnen krijgen. Het voorstel hiertoe van de gemeente Rotterdam kan op instemming rekenen van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA), zo laat zij dinsdag weten.

Nu kunnen ook al boetes worden opgelegd, maar daar gaat vaak veel tijd overheen. De Rotterdamse wethouder van onderwijs Hugo de Jonge (CDA) wil met het ministerie om de tafel om te kijken of dit niet sneller kan. Dat past bij het lik-op-stukbeleid dat hij wil voeren.

De wethouder gaf dinsdag het startsein voor een 'aanval op de uitval', waaraan twintig scholen meedoen. Een stevige aanpak van spijbelaars is nodig, omdat in Rotterdam jaarlijks zo'n 2700 jongeren hun opleiding zonder diploma verlaten. En jongeren zonder startkwalificatie hebben een grotere kans om werkloos te worden en in de criminaliteit te belanden.

De Jonge wil nadrukkelijk de ouders betrekken bij het probleem. "Ouders zijn verantwoordelijk voor een succesvol verloop van de schoolloopbaan van hun kinderen. Dat kun je als ouder niet alleen bij de school neerleggen." Daarom wil hij bij hardnekkige spijbelaars van 16 en 17 jaar ook de kinderbijslag stopzetten.

Leerlingen die niet komen opdagen kunnen verder bezoek aan huis verwachten van stadswachten. Ook stuurt het schoolbestuur een sms'je naar de ouders als hun kind niet in de schoolbankjes verschijnt.

Van Bijsterveldt spreekt in een reactie van een 'mooie aanpak' van Rotterdam. "Goed dat de gemeente er op deze manier bovenop gaat zitten", twittert de bewindsvrouw.