Spies: CDA moet open partij worden

Redactie

Het CDA moet weer een open partij worden waarbij niet langer in achterkamertjes wordt gezocht naar consensus. Dat zei waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies zaterdag in haar toespraak voor het congres van haar partij in Utrecht.

Zij reageerde hiermee op de kritiek van twee rapporten over de verkiezingsnederlaag. Belangrijkste kritiek was dat de partij de afgelopen jaren te veel was gericht op behoud van stabiliteit en de macht waardoor het profiel kleurloos werd.

De partij moet niet langer bang zijn om een afwijkend geluid te laten horen. Mensen in de partij moeten daarnaast het met elkaar oneens kunnen zijn. "We moeten ons verlossen van de greep waarin we elkaar soms houden", zei Spies. "De greep waarin iedereen altijd een beetje herkenbaar moet zijn. Waarbij we kiezen voor het ene, maar ook opschrijven dat het andere heel belangrijk is. Daar moeten we van af."

En het debat moet voortaan worden gevoerd in alle openheid, bijvoorbeeld door het schrijven van essays of het gebruik van nieuwe media zoals Twitter. Ook vindt ze het een goed idee om te kijken of kandidaten voor de Tweede Kamer voortaan naar Amerikaans voorbeeld kunnen worden gekozen via zogeheten primaries.

De partij heeft verder lang genoeg 'gesomberd' over de desastreuze verkiezingsuitslag, besloot Spies. "We hebben echt genoeg in de achteruitkijkspiegel gekeken. Laten we weer door de voorruit kijken."