Buitenlanders verscheuren parkeerboetes Amsterdam

Mick (Philosocles)

Sinds Amsterdam in 2009 de wielklem heeft afgeschaft, gaat de gemeente voor enkele tonnen per jaar het schip in wegens niet betaalde parkeerboetes. Buitenlandse bezoekers aan de Nederlandse hoofdstad blijken hun prenten namelijk massaal te verscheuren.

Jaarlijks krijgen vele duizenden buitenlanders in Amsterdam een parkeerbon. De afgelopen jaren werden deze grotendeels betaald, maar sinds de afschaffing van de wielklem voldoet bijna 97 procent de boete niet, zo blijkt uit een evaluatie van de gemeenteraad. De gederfde inkomsten compenseert Amsterdam evenwel ruimschoots, door parkeerders vaker te controleren.

wielklemVerantwoordelijk wethouder Eric Wiebes is niet van plan de wielklem opnieuw van stal te halen, onder meer omdat dit een weinig gastvrije indruk zou maken. Bovendien, zo stelt de wethouder, is invoering alleen voor buitenlanders in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Wiebes hoopt dat een proef van de Belastingdienst uitkomst biedt: daarmee moeten boetes niet alleen in België en Duitsland, maar ook in Italië, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Polen, Scandinavië en Zwitserland kunnen worden geïnd.