CDA-congres bespreekt verkiezingsnederlaag

Redactie

Acht weken na het turbulente congres in Arnhem over regeringsdeelname komt het CDA opnieuw bijeen. Ditmaal voor een regulier congres. In Utrecht kunnen de leden zich zaterdag uitspreken over de verkiezingsnederlaag van hun partij tijdens de afgelopen verkiezingen.

Op de agenda staat het rapport van de commissie-Frissen, die onderzocht hoe het CDA kon worden gehalveerd tijdens de verkiezingen. De conclusies waren niet mals. De partij was de afgelopen jaren onzichtbaar en alles was gericht op het behoud van rust en stabiliteit. Hierdoor ontstond een 'grijs' profiel en vond onvoldoende vernieuwing plaats.

Ook werd onvoldoende nagedacht over de opvolger van premier Jan Peter Balkenende (CDA) als politiek leider. Hij werd bij gebrek aan beter opnieuw benoemd tot lijsttrekker, terwijl hij zelf eigenlijk niet wilde.

De CDA'ers zullen de kritiek van Frissen waarschijnlijk onderschrijven. Het partijbestuur heeft een resolutie opgesteld waarin staat dat het bestuur de kritische punten uit het rapport 'herkent en erkent'.

Ook belooft het bestuur aan de slag te gaan met de vernieuwing van de partij en de christendemocratische beginselen te vertalen naar een toekomstgerichte agenda. Dit wordt de komende tijd uitgewerkt in een plan van aanpak.

Duidelijk is al wel dat het CDA in de toekomst geen luchtballonnen met het portret van de lijsttrekker meer zal inzetten bij een verkiezingscampagne of andere campagnegadgets. Het partijbestuur steunt een voorstel hiertoe van de CDA-jongeren. Die vinden dat de meeste kiezers hun stem niet baseren op 'gadgets of ander uiterlijk vertoon'.

Tijdens het congres zou ook afscheid worden genomen van Balkenende, maar dat gaat niet door, omdat de oud-premier in het buitenland zit. De partij organiseert nu in het voorjaar een symposium waarbij officieel afscheid van hem wordt genomen.