Politie Rio claimt overwinning in favela

static

De Braziliaanse politie heeft vrijdag de sloppenwijk Vila Cruzeiro in Rio de Janeiro omsingeld en de huizen van bewoners doorzocht. Agenten gingen van deur tot deur, terwijl achthonderd militairen klaarstonden om de agenten te assisteren zodra dit nodig mocht zijn. De politie wist enkele uren eerder het gebied in te nemen met behulp van pantservoertuigen en machinepistolen. Bendes hadden de wegen in de favela geblokkeerd met brandende autobanden en wrakken.

De regering was vrijdag tevreden met de overwinning op de bendes en prees de operatie als het begin van een nieuw Rio de Janeiro. "Als ik zeg dat dit gebied tot rust wordt gebracht, dan is dat een teken dat er dingen zijn veranderd", aldus Roberto Sa, onderdirecteur openbare veiligheid van de deelstaat Rio. "De uitdaging is nog steeds enorm, maar we hebben een doel en we geven geen millimeter toe."

De organisatoren van de Olympische Spelen, die in 2016 het land aandoen, zeiden de politie te steunen bij de strijd tegen de bendes. Volgens de voorzitter van het organiserend comité Carlos Nuzman kan Rio 'verzekeren dat de Spelen in 2016 plaats zullen vinden in een sfeer van totale veiligheid'.

Na de onrust van de afgelopen dagen lijkt het normale leven in Vila Cruzeiro vrijdag weer terug te keren. De wijk bleef echter wel zonder elektriciteit zitten: medewerkers van het elektriciteitsbedrijf durven de wijk niet in om geknapte hoogspanningskabels te repareren. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van agenten in de wijk voor spanningen: bewoners zijn huiverig om samen te werken met de politie, uit angst voor represailles als de bendes terugkeren.

De onrust en het geweld in de favela begon zondag. Sindsdien zijn er bijna tweehonderd personen opgepakt. Tegen de honderd bussen en auto's zijn op doorgaande wegen in brand gestoken en veel automobilisten zijn beroofd. Hoeveel mensen er in totaal precies zijn omgekomen bij het geweld is onbekend.


(Foto: Novum)