Hiddink bezorgd over temperament Turkse spelers

Jeffrey

Guus Hiddink stoort zich als bondscoach van Turkije soms aan het temperament van zijn spelers. "Je ziet vaak in Turkse wedstrijden spelers heel emotioneel reageren op beslissingen van scheidsrechters", concludeert hij. "Als we in Europese wedstrijden hetzelfde doen, pakken we veel onnodige gele kaarten. Dat kan ons in cruciale wedstrijden schorsingen opleveren."

Hiddink staat na nederlagen in de EK-kwalificatie tegen Duitsland en Azerbeidzjan behoorlijk onder druk. "Ik probeer het team te verjongen, zodat we ook na 2012 een goede kern hebben", focust de bondscoach zich vooral op de lange termijn. "Maar dat neemt niet weg dat we tegen Azerbeidzjan gewoon de punten hadden moeten pakken." Woensdag staat er in de Amsterdam Arena een oefeninterland tegen het Nederlands elftal op het programma.

Waar de Marokkaanse bondscoach Eric Gerets ook meerdere in Nederland geboren spelers kan selecteren, heeft Hiddink die luxe bij Turkije niet. "Er zijn genoeg Turkse spelers uit de tweede of derde generatie die hier wonen. Waarom ze niet doorbreken, kan ik niet verklaren. Wanneer ik het heb onderzocht, licht ik jullie direct in."

Bij vragen of het kwakkelende Ajax in de toekomst een beroep op hem zou kunnen doen, hield Hiddink zich bewust op de vlakte. "Voorlopig ben ik bezig de Turkse ploeg op te bouwen. Ik wil nog niet teveel nadenken wat er daarna gaat gebeuren. Maar natuurlijk ben ik ook de jongste niet meer."