Islamitische pelgrims stenigen duivel

Redactie

Islamitische pelgrims die de jaarlijkse hadj naar Mekka, in Saudi-Arabië, maken, hebben dinsdag deelgenomen aan de rituele steniging van de duivel. Ze gooiden 49 steentjes tegen drie stenen muren die de duivel vertegenwoordigen. De stenigingsceremonie staat symbool voor de verwerping van verleiding.

De eerste dag van de stenigingsceremonie markeert tevens het begin van Eid al-Adha, het Offerfeest. Bij het Offerfeest worden schapen en vee geslacht ter nagedachtenis aan de profeet Ibraham die bijna zijn zoon offerde.

Een enorme menigte pelgrims verzamelde zich dinsdag in de Mina-vallei. Ongeveer drie miljoen mensen uit de hele wereld nemen deel aan de pelgrimstocht.

In het verleden werden door de enorme drukte veel mensen vertrapt bij de stenigingsceremonie. De afgelopen jaren is de toegang echter sterk verbeterd, waardoor deze ongelukken tot het verleden behoren. Inmiddels is het grootste probleem het verkeer op de wegen rondom Mina en de heilige stad Mekka.

De verkeerschaos werd nog eens verergerd, omdat de Saudische autoriteiten besloten een aantal wegen te sluiten, om honderdduizenden pelgrims de gelegenheid te bieden de heilige plekken te voet te bezoeken.


(Foto: Novum)