Clegg prijst Verhagen om coalitie

Redactie

De Britse vicepremier Nick Clegg heeft zijn collega Maxime Verhagen (CDA) gefeliciteerd met de nieuwe regering van VVD en CDA. Dat zei Clegg maandagochtend na een bezoek aan Verhagen. Over Wilders liet hij zich niet uit.

De Britse politicus zei het leuk te vinden om met Verhagen ervaringen te kunnen uitwisselen over de formatie. Het Verenigd Koninkrijk kent dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer een coalitieregering, die wordt gevormd door de conservatieven van premier David Cameron en de liberaal-democraten van Clegg. "Het is heel interessant om dit te vergelijken."

Over de gedoogsteun die de PVV geeft aan het kabinet, zweeg Clegg wijselijk. "Ik laat mij niet uit over binnenlandse aangelegenheden." De vicepremier wees er op dat hij alleen te maken heeft met de regering, waar Wilders' partij geen deel van uitmaakt.

Clegg stond de pers na afloop van het onderhoud met Verhagen op het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in het Nederlands te woord. De Brit heeft een Nederlandse moeder. "Ik vind het heel erg leuk om eindelijk in mijn moedertaal te kunnen praten als onderdeel van mijn werk", stelde hij.

Beide bewindslieden maakten bekend dat Nederland en Groot-Brittannië de economische banden gaan aanhalen. Daartoe wordt een strategisch samenwerkingsverband opgericht. De politici benadrukten dat Nederland en het Verenigd Koninkrijk nog steeds belangrijke handelspartners zijn en op tal van gebieden samenwerken. Als voorbeeld noemde Clegg de Nederlands-Britse bedrijven Shell en Unilever.

Clegg snelde na zijn bezoek aan Verhagen door naar het Binnenhof, waar hij ook nog werd ontvangen door premier Mark Rutte (VVD).


Clegg prijst Verhagen (Foto: Novum)