Groothuis: "Het wordt tijd voor prijzen"

Peterselieman

Stefan Groothuis heeft dit schaatsseizoen iets recht te zetten. De spinter uit de Control-formatie zag vorig jaar zijn olympische missie na een ziekte mislukken. Daarom wil de 28-jarige rijder dit seizoen zijn eerste grote prijs pakken.

"Het wordt onderhand een keer tijd," zei Groothuis die in het verleden door blessures, valpartijen of pech al vaker naast de prijzen greep. "Het begint een beetje irritant te worden. Ik heb heel vaak net naast het podium gestaan. Hopelijk zit het nu allemaal eens mee."

Komend weekend zijn de Nederlandse afstandskampioenschappen waarbij Groothuis op de 500, 1.000 en 1.500 meter start. Hij verdedigt op de kilometer de nationale titel. Op die afstand won hij in 2008 in Berlijn zijn enige wereldbekerwedstrijd. Hij hoopt op het NK direct toe te kunnen slaan. "Wanneer je alles op de Spelen gooit, kan het tegenvallen. Het winnen van weinig internationale prijzen heeft ook een voordeel. Er blijft voor mij genoeg te wensen over."

Groothuis zei ook dat hij in de belangstelling stond van TVM, maar hij is Control trouw gebleven. "In het gesprek is aangegeven dat ze mij er graag bij wilden hebben. En ik kreeg een indicatie hoeveel ik kon verdienen. Maar ik zei tegen Orie: als bij Control alles in financieel opzicht een beetje normaal verloopt, dan blijf ik. Het is allemaal wel iets minder geworden. Als er niet meer geld is, is het zo. Sportief was dit voor mij de beste optie. We mogen blij zijn dat Control dit doet."