'NHM weigerde samenwerking met Openluchtmuseum'

Redactie

De directie van het Nationaal Historisch Museum (NHM) heeft de afgelopen anderhalf jaar niet inhoudelijk met het Nederlands Openluchtmuseum samengewerkt. Daardoor heeft het de opdracht van de Tweede Kamer, die een intensieve samenwerking wilde, niet uitgevoerd, zegt een woordvoerder van het Openluchtmuseum donderdag.

Het NHM zou naast het Openluchtmuseum in Arnhem worden gevestigd en de Tweede Kamer eiste in 2009 dat de musea grondig zouden samenwerken. Maar die samenwerking verliep ´matig´, zegt de woordvoerder. Het Openluchtmuseum moest de grootste moeite doen om inzicht in de plannen van de NHM-directie te krijgen. Die wilde onafhankelijkheid blijven.

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) zette afgelopen week een streep door de oorspronkelijke bouwplannen in Arnhem. De kosten van de bouw van het NHM zijn volgens de bewindsman in het licht van de miljoenenbezuinigingen in de kunst- en cultuursector 'niet reëel'.

Het NHM verhuist in januari voor vijf jaar naar de Zuiderkerk in Amsterdam. Arnhem is niet te spreken over het tijdelijke onderkomen in Amsterdam. Burgemeester Pauline Krikke (VVD) vindt dat dit besluit 'tegen alle afspraken in' is genomen en eist dat Zijlstra (VVD) ingrijpt.