EU wil striktere gegevensbescherming online

Redactie

De Europese Unie wil particuliere internetgebruikers meer zeggenschap geven over de manier waarop hun gegevens online verzameld en gebruikt worden. Ook moet er de mogelijkheid komen om foto's en andere informatie definitief van sociale-netwerksites te verwijderen.

De nieuwe strategie voor gegevensbescherming die donderdag uiteen werd gezet, kan grote invloed hebben op de activiteiten van bedrijven als Facebook, Google en andere internetbedrijven. Het strategische plan zal de basis vormen voor een revisie van de vijftien jaar oude wet op gegevensbescherming die voor volgend jaar op het programma staat.

"De bescherming van persoonlijke gegevens is een fundamenteel recht", zegt Viviane Reding, Eurocommissaris voor justitie. "Om dit recht te kunnen garanderen, hebben we duidelijke en consistente regels voor gegevensbescherming nodig. We moeten daarnaast onze wetten aanpassen aan nieuwe technologieën en globalisering."

Gebruikers zouden ook 'in de gelegenheid moeten zijn hun toestemming te geven voor het gebruik van hun persoonlijke gegevens' als ze online zijn. Gebruikmaken van de zoekgeschiedenis om zo online reclame af te kunnen stemmen op de gebruiker levert veel inkomsten op voor bedrijven als Yahoo! en Google. Andere sites gebruiken cookies of pop-up-schermen om gegevens die online zijn ingevoerd te verzamelen.

Google en de concurrenten voeren aan dat internetbedrijven zichzelf wel kunnen reguleren, maar activisten vinden dat niet voldoende.

Facebook erkende vorige maand dat tien van de meeste populaire 'apps' op de site informatie over de gebruikers aan onder meer adverteerders verzenden.