Valverde blijft geschorst

Peterselieman

De schorsing van twee jaar die wielrenner Alejandro Valverde opgelegd heeft gekregen blijft staan, zo maakte een Zwitserse rechtbank bekend. De naam van de Spanjaard dook op in het Spaanse dopingschandaal Operacion Puerto dat in 2006 bekend werd.

Valverde is nooit betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar desondanks werd hij voor twee jaar geschorst, iets wat het internationale sporttribunaal CAS later bevestigde. Nu ook de laatste beroepsmogelijkheid tot niets heeft geleid blijft de Spanjaard tot 1 januari 2012 geschorst.

Valverde werd in mei 2009 al geschorst door het Italiaanse antidopingcomité. Zij hadden een bloedmonster uit de Tour van 2008 gebruikt om deze te vergelijken met monsters uit de bloedzakken die gevonden werden bij de dopingarts Puerto. Het DNA-materiaal van Valverde kwam overeen met dat uit bloedzak 18 waar ook EPO in werd aangetroffen. Dit was voor het CAS destijds voldoende reden om de schorsing van de Spanjaard over te nemen.

Valverde won ondanks zijn schorsing in Italië in 2009 nog wel de Ronde van Spanje. Ook was hij in 2006 en 2008 de beste in Luik-Bastenaken-Luik en won hij in etappekoersen diverse ritten.