Bleker: geen verhongering in Oostvaardersplassen

Redactie

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil niet dat deze winter veel grote grazers in de Oostvaardersplassen weer een hongerdood sterven. In het televisieprogramma Moraalridders zei hij woensdagavond het onaanvaardbaar te vinden dat dieren 'door verhongering en ellende om het leven komen'.

In de Oostvaardersplassen wordt uitgegaan van spontane natuurontwikkeling. Afgelopen winter stierven veel grote grazers in het gebied als gevolg van een voedseltekort. Onder druk van de Tweede Kamer werden de dieren vervolgens toch bijgevoerd.

Bijvoeren is volgens Bleker alleen een oplossing voor de korte termijn. Op de lange termijn zou het echter leiden tot te veel dieren. Een brug naar de Veluwe, waar de dieren naar voedsel zouden kunnen gaan zoeken, is volgens de staatssecretaris de komende tien jaar niet haalbaar.

Dierenartsen, verenigd in de KNMvD, pleitten er eerder al voor dertig procent van de grote grazers in het natuurgebied af te schieten om uithongering te voorkomen. Volgens Bleker moet die optie serieus worden bekeken.

Bleker wil het rapport van de evaluatiecommissie voor de Oostvaardersplassen die is ingesteld afwachten. De staatssecretaris verwacht het rapport binnen enkele weken.