Toch schadelijke stoffen vrij bij brand Weurt

Redactie

Bij de brand in Weurt afgelopen vrijdag zijn toch wel schadelijke stoffen vrijgekomen. De GGD Nijmegen adviseert inwoners daarom tot nader bericht geen groente of fruit te eten die in de buitenlucht is geteeld.

Ook moeten de handen worden gewassen na het spelen of werken in de tuin en moet dieren geen gras uit de omgeving worden gevoerd. Dat heeft de gemeente Beuningen, waar Weurt onder valt, bekendgemaakt. De gemeente heeft voor donderdag een buurtbijeenkomst georganiseerd.

Uit onderzoek van de roetneerslag in de omgeving van de brand blijkt dat er een verhoogde hoeveelheid dioxines in het gras zit. Mogelijk is hierdoor ook een verhoogde hoeveelheid dioxines aanwezig in groente en fruit die in de omgeving wordt geteeld. In eerste instantie werd niet verwacht dat er dioxines zouden vrijkomen tijdens de brand.

Dioxines kunnen heel giftig zijn. De stof is echter alleen schadelijk als deze langdurig wordt ingenomen via voeding.

Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verricht binnenkort opnieuw onderzoek naar de dioxines. Door regen kunnen er minder van deze schadelijke stoffen op de bodem en gewassen zitten. Het nieuwe onderzoek moet uitwijzen hoelang het advies van de GGD van kracht blijft.

De brand bij een vleesverwerkingsbedrijf in Weurt brak vrijdag rond 08.00 uur uit. Het sein brand meester werd rond 16.00 uur gegeven. Vanwege de brand waren de toegangswegen naar de Gelderse plaats enige tijd afgesloten. Drie medewerkers van het bedrijf moesten met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis worden gebracht.