Rusland zegt meer steun toe aan de NAVO

Redactie

Rusland heeft woensdag beloofd meer steun te verlenen aan de NAVO-missie in Afghanistan. Het land ging echter niet zover om specifieke toezeggingen te doen. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei na gesprekken met NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen dat Rusland en de NAVO gezamenlijke belangen hebben in Afghanistan.

"We gaan onze samenwerking in Afghanistan uitbreiden", aldus Lavrov. Hij wilde verder niet uitweiden.

Rasmussen zei eerder woensdag te hopen dat Rusland en de NAVO een overeenkomst kunnen bereiken die een combinatie zou moeten zijn van 'een aantal bilaterale overeenkomsten tussen de Verenigde Staten en Rusland' en overeenkomsten tussen Rusland en de NAVO.

Moskou gaf tot voor kort slechts beperkte steun aan de door de VS geleide oorlog. NAVO-militairen mogen zich via Russisch grondgebied verplaatsen, maar verzoeken om helikopters en trainingen voor Afghaanse piloten of de antidrugseenheden heeft Rusland naast zich neergelegd. De twee voormalige aartsvijanden werken af en toe echter wel samen in antiterreur- en antidrugsoperaties.

Rasmussen zei op zijn Facebookpagina dat 'de tijd is gekomen dat er een frisse start plaatsvindt in de relatie tussen NAVO en Rusland'. "Het is een duidelijk bericht aan het Russische volk dat de NAVO Rusland niet ziet als vijand, maar als een belangrijke strategische bondgenoot", aldus Rasmussen.

In de Russische militaire richtlijnen die in februari werden gepubliceerd, wordt de mogelijke uitbreiding van de NAVO richting de Russische grens als de grootste buitenlandse dreiging beschouwd. Bovendien werd een gepland raketverdedigingssysteem van de VS in Europa gezien als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Moskou zei woensdag echter klaar te zijn om gezamenlijke actie tegen de dreiging van raketaanvallen te overwegen.


Rusland zegt meer steun toe aan NAVO (Foto: Novum)