Duitsland: Obama laat zich niet afschrikken

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama is een te sterke leider om afgeschrikt te worden door de tegenslagen die zijn partij te verwerken heeft gekregen door de Congresverkiezingen in de Verenigde Staten. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle woensdag gezegd. Wel zijn er zorgen dat het verlies van de Democraten de plannen van Obama voor nucleaire ontwapening aantast.

"Men zou de president van de Verenigde Staten enorm onderschatten als men zou denken dat hij verzwakt zou zijn in zijn buitenlands beleid", aldus Westerwelle. De campagne die in de VS werd gevoerd stond volgens hem in het teken van 'binnenlandse en economische kwesties'. "Amerika is een sterk land; de Amerikaanse president is een zeer sterke en beslisvaardige president," voegde hij hieraan toe.

De Democraten van Obama wisten in de Senaat een meerderheid te behouden, maar verloren de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden aan de Republikeinen, waardoor het doorvoeren van wetgeving wordt bemoeilijkt.

Westerwelle riep de nieuwe leden van het Amerikaanse Congres op zich te scharen achter de nucleaire ontwapeningsplannen van Obama. "We kunnen geen terugval hebben over de kwestie van ontwapening," zei hij. "Ik roep de nieuw gekozenen op het initiatief van de president te steunen."

Roman Joch, hoofd van een conservatieve Tsjechische denktank, zei dat het ontwapeningsverdrag dat Obama in april sloot met de Russische president Dmitri Medvedev -'een van de grootste successen van Obama's buitenlandse beleid'- tegen problemen zal aanlopen. "Het is nu mogelijk dat het verdrag niet geratificeerd wordt", aldus Joch.

De Spaanse minister van buitenlandse zaken Trinidad Jimenez zei te vertrouwen op de kracht van Obama in plaats van zich zorgen te maken over het verlies van de Democraten. "Het gebeurde met president Clinton en ik ben ervan overtuigd dat met de politieke capaciteiten die hij (Obama, red.) altijd heeft getoond in staat zal zijn alle projecten waarvan hij denkt dat ze noodzakelijk zijn voor het Amerikaanse volk door te duwen."

Sommige analisten denken dat de verkiezingsuitslag eerder zijn weerslag zal hebben op de binnenlandse politiek dan op het buitenlands beleid.

"Amerika is een democratie en het beleid in de Verenigde Staten draait niet om één persoon. Daarom verwacht ik geen veranderingen in het Amerikaanse buitenlands beleid", zei Ishtiaq Ahmad, hoogleraar internationale betrekkingen van de universiteit Quaid-i-Azam in Islamabad, in Pakistan.

Een van de vragen is of het vredesproces voor het Midden-Oosten schade zal oplopen door de Congresverkiezingen.

Zalman Shoval, een vertrouweling van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en voormalig ambassadeur in de VS, denkt van niet. "Buitenlands beleid is het voorrecht van de president, zelfs als hij zwak is."

In Indonesië, waar Obama een deel van zijn jeugd doorbracht, heerst nog altijd de hoop dat Obama een brug kan slaan tussen het Westen en de islamitische wereld. "Het wordt moeilijker voor hem, ja," zei Sonni Gondokusumo, een voormalige jeugdvriend van Obama. "Maar hij geeft niet op. Hij blijft strijden, want dit is niet alleen iets dat goed is voor de wereld, maar ook voor Amerikanen. Hij heeft nog altijd twee jaar om zichzelf te bewijzen."