Republikeinse latino's grijpen hun kans

Redactie

Bij de Amerikaanse verkiezingen heeft niet alleen de Republikeinse Partij dinsdag historische zeges geboekt, ook waren er historische resultaten voor Republikeinse kandidaten van etnische minderheden.

In de staat New Mexico werd Susana Martinez gekozen tot eerste vrouwelijke gouverneur van latino-afkomst. Nikki Haley -met Indiase ouders- wordt de eerste vrouwelijke gouverneur in South Carolina en Brian Sandoval de eerste latino-gouverneur van Nevada. Verschillende Republikeinse latino's nemen de zetels van Democraten in het Huis van Afgevaardigden over.

Weerstand tegen het beleid van president Barack Obama leidde dinsdag tot de winst van de Republikeinen en velen verbinden ook de opkomst van minderheden in de Republikeinse politiek aan Obama. "Huidskleur is veel minder een punt geworden", zegt Richard Ivory, een zwarte Republikeinse politiek adviseur. "Er was een tijd dat het blanke electoraat eerst ras zag en alleen daarop oordeelde. Ook al zijn zwarte Republikeinen en Obama het ideologisch oneens, het zijn wel kandidaten bij wie niet langer naar de huidskleur wordt gekeken."

Marc Sawyer, hoogleraar aan de UCLA, zegt dat de verkiezing van Obama de Republikeinen ertoe heeft gezet ook kandidaten uit etnische minderheden in te zetten. Hij merkt echter op dat de Republikeinen van etnische minderheden die gewonnen hebben, vooral werden gekozen in blanke regio's. Bovendien zijn ze tegenstander van de hervorming van de immigratiewetgeving zoals veel latino's en zwarte Amerikanen die voorstaan. "Deze verkiezing toont niet opeens een massale omarming van de standpunten van minderheden."