Aanhanger Chinese Nobelprijswinnaar opgepakt

Redactie

In de Chinese stad Guangzhou is vorige week een man gearresteerd die pamfletten heeft uitgedeeld over de gedetineerde dissident Liu Xiaobo, die dit jaar de Nobelprijs voor de vrede toegewezen heeft gekregen. Hij wordt beschuldigd van staatsondermijning. Dat heeft een Chinese mensenrechtenorganisatie woensdag gemeld.

De opgepakte man is Guo Xianliang. Hij schrijft op internet artikelen over democratische hervormingen, maar is geen bekende activist, aldus de organisatie China Human Rights Defenders (CHRD). Guo zou niet eerder zijn gearresteerd. Sinds hij vorige maand de Nobelprijs kreeg toegewezen hebben veel aanhangers van Liu gemeld dat de politie hen lastigviel, maar het is voor zover bekend voor het eerst dat er een arrestatie is verricht.

"De meeste activisten hebben Liu's vredesprijs onderling gevierd. De overheid was al behoorlijk op haar hoede", zei Wang Songlian van CHRD. "Guo is een stapje verder gegaan door Liu Xiaobo aan het publiek voor te stellen." Volgens Wang zijn de autoriteiten in Guangzhou extra op hun hoede, omdat daar later deze maand de Aziatische Spelen worden gehouden.

De politie in Guangzhou wilde niet reageren.

Op de pamfletten wordt Liu onder de kop 'Liu Xiaobo, een naam om trots op te zijn' voorgesteld aan het publiek, zei een vriend van Guo, de activist Ye Du. Liu zit een gevangenisstraf van elf jaar uit wegens staatsondermijning, een niet duidelijk omschreven misdrijf waarvoor Chinese dissidenten vaak worden veroordeeld. Als Guo daadwerkelijk in staat van beschuldiging wordt gesteld voor staatsondermijning, zal ook hij voor de rechter moeten verschijnen. Ye zei dat de politie dinsdag aan zijn deur verscheen en zijn computer in beslag nam.

De oppositie in het parlement van Hongkong, dat bij China hoort maar een semi-autonome status heeft, betoonde woensdag eer aan Liu. Er is een motie ingediend waarin de vrijlating van Liu en andere dissidenten wordt geëist, maar aangezien de oppositie in de minderheid is zal die het waarschijnlijk niet halen.