Russische oud-premier Tsjernomyrdin (72) overleden

Redactie

Viktor Tsjernomyrdin, premier in het Rusland van de turbulente jaren '90, is woensdag op 72-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar Tsjernomyrdin was de laatste jaren erg mager geworden en er zijn berichten dat hij ziek was. President Dmitri Medvedev heeft zijn condoleances aan familie en vrienden overgebracht.

Tsjernomyrdin was in de jaren tachtig hoofd van het Russische ministerie van Olie en Gas en daarna van het nieuw opgezette staatsgasbedrijf Gazprom. In 1992 werd hij door de toenmalige president Boris Jeltsin tot premier benoemd en hij bleef op die post tot de economische crisis van 1998, toen Rusland zijn schulden niet meer kon betalen en de munteenheid sterk devalueerde.

Toen Vladimir Poetin president werd, stelde hij Tsjernomyrdin in 2001 aan als ambassadeur van Oekraïne. Hij bleef die functie tot vorig jaar uitoefenen.

Tsjernomyrdin was geliefd bij de Russen vanwege zijn kleurrijke taalgebruik. Zijn uitdrukking 'we wilden het beste, maar uiteindelijk ging het zoals altijd' werd onderdeel van de Russische cultuur. Hij laat twee zonen en vier kleinkinderen na. Zijn vrouw stierf eerder dit jaar.


(Foto: Novum)