'Leers schendt ministerscode'

Redactie

Minister van Immigratie Gerd Leers (CDA) schendt de ministerscode omdat hij niet genoeg afstand heeft genomen van zijn zakelijke belangen in Bulgarije. Dat zeggen twee hoogleraren woensdag in het Limburgs Dagblad. Op verzoek van de krant onderzochten zij de afwikkeling van de Bulgaarse villa-affaire.

Eerder dit jaar moest Leers als burgemeester van Maastricht aftreden vanwege zijn betrokkenheid bij het vastgoedproject in Bulgarije. Hij zou zijn positie als burgemeester hebben misbruikt.

Vlak voor zijn benoeming tot minister richtte Leers volgens de krant de stichting Fiducia Trajectum op. Die behartigt zijn zakelijke belangen in Bulgarije. Leers vordert daar 270 duizend euro van een bedrijf.

Leers benoemt zelf de bestuursleden van de stichting en kan ze ook ontslaan. Daarmee voldoet hij niet aan een richtlijn die ex-premier Jan Peter Balkenende (CDA) in 2002 invoerde. Daarin staat dat ministers de zeggenschap over hun belangen volledig moeten afstaan. Doordat Leers bepaalt wie de stichting bestuurt, heeft hij het uiteindelijk zelf voor het zeggen, concludeert hoogleraar Ondernemingsrecht Steef Bartman van de Universiteit Leiden.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Margriet Overkleeft van de Erasmus Universiteit Rotterdam noemt Leers' handelwijze 'niet verstandig'. De voorzitter van Fiducia Trajectum, curator Louis Deterink, spreekt volgens de krant van een 'louter theoretische issue'. Volgens hem schendt Leers de ministerscode alleen als hij een bestuurder zou ontslaan om invloed uit te oefenen.