Berging auto's Haarlemse parkeergarage gestart

Redactie

SOS International begint maandagmiddag met het wegslepen van auto's uit de parkeergarage in Haarlem waarin dinsdagavond een grote brand woedde. De eerste auto wordt rond 15.00 uur uit de garage gehaald, meldt de gemeente Haarlem.

De berging gaat ongeveer vijf dagen duren, verwacht de gemeente. Het bergen begint op de eerste etage. Hier staan de auto's die het minst beschadigd zijn. Daarna volgen de parkeerlagen eronder.

Eigenaren van de auto's kunnen niet direct bij hun wagen, vertelt een woordvoerder van SOS International. De auto's worden naar een opslagterrein in Halfweg gebracht, waar een schade- en herstelbedrijf kijkt hoe de wagens er aan toe zijn. Eigenaren kunnen hier hun auto bezoeken. "Maar dan moeten ze wel even bellen van tevoren."

Als de berging is afgerond, wordt de schade aan de garage nog eens goed bekeken. Een woordvoerder van de gemeente verwacht dat het nog een hele tijd duurt voordat de garage weer open kan. Hoelang de garage dicht blijft, moet uit onderzoek blijken.

De brand in de garage in het centrum van Haarlem ontstond dinsdag rond 20.00 uur. Rond 02.30 uur kon de brandweer uiteindelijk het sein brand meester geven. De brand op de tweede parkeerlaag van parkeergarage de Appelaar is vermoedelijk ontstaan door een technisch mankement in een auto. Naar de exacte oorzaak loopt nog een onderzoek.

In de garage stonden op het moment van de brand zo'n 260 auto's. Hoeveel hiervan er zijn verwoest, is nog onduidelijk.