Internet op Mount Everest

Redactie

Mochten ze er tijd voor hebben, dan kunnen bergbeklimmers vanaf nu hun e-mail checken of Facebookstatus updaten tijdens hun poging de hoogste berg ter wereld te beklimmen. Bij het basiskamp van de Mount Everest op 5200 meter hoogte heeft Ncell, een Nepalese dochtermaatschappij van het Zweedse telecombedrijf Teliasonera, mobiel internet aangelegd.

Vrijdag maakte Ncell bekend dat er zeven 3G-basisstations zijn opgezet in de regio van de Mount Everest zodat klimmers en trekkers draadloos internet hebben en bijvoorbeeld Skype-gesprekken kunnen voeren.

Duizenden wandelaars uit de hele wereld lopen elk jaar naar het basiskamp. Honderden bergbeklimmers gaan verder: zij proberen de top van de berg op 8850 meter te bereiken. In het verleden zagen ze zich gedwongen zwaar satellietmateriaal naar het basiskamp mee te dragen om van daaruit informatie en beelden te versturen. Wandelaars en dorpelingen konden op lagere niveaus al met mobiele telefoons communiceren, maar hadden geen toegang tot internet.