Afghaanse militieleden in Australië getraind

Redactie

Zes leden van een Afghaanse militie zijn in het geheim naar Australië overgevlogen om daar samen met speciale troepen van de Australische strijdkrachten te trainen. De commandant van de Australische strijdkrachten, luchtmaarschalk Angus Houston, heeft dat vrijdag bevestigd.

De zes Afghanen behoren tot de militie van de invloedrijke 'warlord' Matiullah Khan. Zij ondergingen hun training vorige week. Zij gaan aan de kant van de Australische troepen meevechten tegen de Taliban, zei Houston.

Australië heeft 1550 manschappen in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. De speciale troepen worden binnenkort naar Uruzgan uitgezonden, ter vervanging van militairen wier missie in Afghanistan erop zit. De speciale troepen krijgen dus versterking van de leden van Khans militie.

Zowel de Amerikaanse als de overige NAVO-troepen in Afghanistan maken in sommige gebieden gebruik van de betaalde diensten van 'warlords' om er zeker van te zijn dat hun bevoorradingskonvooien hun plaats van bestemming bereiken.

Khan is een machtige figuur in Uruzgan en bepaald niet onomstreden. Zijn militieleden zouden in Uruzgan wegversperringen bemannen om iedereen die de weg wil voortzetten geld af te kunnen persen. Ook zijn zijn militieleden ervan beticht aanslagen te plegen en die toe te schrijven aan de Taliban met het doel hun eigen rol als bestrijders van de Taliban in de provincie als onmisbaar te kunnen presenteren.