'Led-licht kan gemeenten vijftig miljoen besparen'

Redactie

Als alle gemeenten overgaan op led-verlichting, kan jaarlijks vijftig miljoen euro worden bespaard. Dat berekende led-verlichtingsfabrikant Innolumis in het kader van de zesde Nacht van de Nacht, die zaterdag plaatsvindt. Dan wordt de verlichting van honderden kantoren, bruggen, kerken en monumenten door het hele land uitgezet.

Openbare verlichting vormt 65 procent van het totale energiegebruik van gemeenten, maar dat kan volgens het bedrijf worden gehalveerd. Of dit reëel is, is nog maar de vraag. Led-lampen zijn veel minder goed dan fabrikanten willen doen geloven, bleek vorig jaar uit een proef van nationaal metrologisch instituut VSL.

Zo is de lichtsterkte vaak aanmerkelijk lager dan op de verpakking staat en is nooit aangetoond dat een led-lamp wel echt zo lang meegaat als wordt beweerd. Het meetinstituut stelde dat fabrikanten hun claims beter moeten onderbouwen, anders dreigt een imagoprobleem dat ook spaarlampen parten heeft gespeeld. Wel staat vast dat ze langer meegaan en veel minder energie verbruiken.

"Veel gemeenten moeten fors bezuinigen", zegt Han van der Steen, directeur Marketing van Innolumis, in een toelichting. "Een eenvoudige optie is om nu te investeren in energiezuinige straatverlichting, wat een enorme structurele besparing oplevert. Het bespaart energie, reduceert de CO2-uitstoot, maar ook de onderhoudskosten zijn minimaal." De led-lampen zorgen ook voor minder lichtvervuiling, omdat ze naar beneden schijnen en niet opzij.

Als de ruim drie miljoen straatlantaarns in Nederland door led-verlichting zouden worden vervangen zou 240 miljoen kilowattuur, 120 miljoen kilo CO2 en vijftig miljoen euro worden bespaard. De investering in de zogeheten Light Emitting Diodelampen zou in ongeveer vier jaar zijn terugverdiend.

Overigens zijn veel gemeenten al bezig met de invoering van led-verlichting. Zo worden in Amersfoort de komende jaren drieduizend lantaarnpalen geschikt gemaakt voor voor led-verlichting. Ook Apeldoorn begint met de invoering. De gemeente Zaanstad wil jaarlijks twee procent minder energie verbruiken, onder meer door led-lampen te gebruiken.

De provincie Zuid-Holland past ze toe bij onder meer scheepsvaartseinen. Ook de rijksoverheid ziet er het nut van in. Vorig jaar werd een campagne gestart om Friesland aan de led-verlichting te krijgen. En eerder deze maand werd bekend dat de N59 in Zeeland als eerste rijksweg in Nederland met led-lampen wordt verlicht. Bij de Philipsdam werden 55 nieuwe lichtmasten geplaatst.