Vakbonden geven TNT nog tien dagen

Redactie

TNT heeft tot 8 november om het aantal gewongen ontslagen bij de postdivisie verder te beperken en daarmee stakingen te voorkomen, stellen de vakbonden van het bedrijf donderdag in een ultimatum.

De vakbonden, FNV Abvakabo, CNV Publieke Zaak en BVPP, eisen onder meer dat de grootscheepse reorganisatie die TNT Post heeft aangekondigd, geleidelijker wordt uitgevoerd. Daarnaast willen de bonden dat TNT de mogelijkheden tot overplaatsing van werknemers naar onderdelen als de pakketservice 'maximaal benut'.

Komt TNT niet aan de eisen van de bonden tegemoet, dan volgen 'collectieve acties'. Over de aard en de omvang van deze acties zeggen de bonden TNT nog verder te zullen informeren. Eerder dreigden de bonden al met een 24-uurs staking als TNT niet aan de eisen van de bonden zou voldoen.

Het ultimatum van donderdag volgt op een overleg van de vakbonden met hun kaderleden, dat vorige week plaatsvond. Hierbij werd het laatste voorstel van TNT, om het aantal gedwongen ontslagen bij de postdivisie te beperken tot 3100 van een eerder gemelde 4500, verworpen.

TNT Post heeft eerder aangekondigd dat onder postbodes en sorteerders elfduizend banen zullen verdwijnen, vanwege de dalende volumes in de postmarkt. Deels zou de reorganisatie gepaard kunnen gaan met natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslagen zijn volgens het bedrijf niet te voorkomen.

De bonden kunnen zich vinden in de noodzaak van een reorganisatie, maar verzetten zich tegen het tempo en de omvang.

TNT was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar.


(Foto: Novum)