Speculaties over blauw oog van Poetin

Redactie

Was het een elleboog tijdens de judotraining, vermoeidheid of een ooglidcorrectie? In Russische en Oekraïense media werd donderdag druk gespeculeerd over twee grote blauwe plekken onder de ogen van de Russische premier Vladimir Poetin, die zich maar moeilijk lieten maskeren onder een dikke laag make-up.

Poetin, een zelfverzekerd redenaar die zijn toespraken gewoonlijk lardeert met enthousiasme en humor, wekte woensdag tijdens een bijeenkomst in Kiev een vermoeide en afgematte indruk. Hij sprak maar kort tot journalisten en liet weten geen vragen te beantwoorden.

Poetins woordvoerder Dmitri Petkov ontkende dat er iets aan de hand was: "Het zijn geen bloeduitstortingen. Hij was gewoon erg moe na enkele vluchten en extra vergaderingen. Ook was het licht hier niet erg voordelig."

De Russische krant Kommersant vroeg zich af waar de blauwe plek onder het oog van Poetin vandaan kwam. "Was het een taai oefenpartijtje? Zorgvuldig geretoucheerd, maar toch door iedereen opgemerkt." Poetin heeft een zwarte band in judo.

De Oekraïense krant Levy Bereg was directer. "Heeft Poetin een facelift gehad?" Als verklaring voor de blauwe plekken en het licht gezwollen gelaat van Poetin suggereerde de krant dat hij plastische chirurgie heeft ondergaan, bij de tandarts was geweest of een ongelukje had gehad tijdens het judoën.