Juntaleider Birma geen kandidaat in verkiezingen

Redactie

Juntaleider generaal Than Shwe is geen kandidaat in de verkiezingen die op 7 november, voor het eerst in twintig jaar, in Birma gehouden worden. Over zijn rol in de politieke toekomst van Birma bestaat echter geen enkele duidelijkheid. Mogelijk wordt hij president.

Than Shwe trekt zich terug van het toneel, zei een diplomatieke bron bij de Asean-top in Hanoi. Volgens de bron heeft de Birmese minister van buitenlandse zaken Nyan Win dit woensdagavond tijdens een etentje met andere Asean-ministers gezegd.

De door de junta uitgeschreven verkiezingen worden in brede kring als een schijnvertoning beschouwd. Volgens de junta zijn de verkiezingen evenwel een belangrijke stap op weg naar democratie. Het leger is al vijf decennia aan de macht in Birma.

In 1990 werden in Birma voor het laatst parlementsverkiezingen gehouden. Toen bleek dat de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleidster Aung San Suu Kyi een grote overwinning had behaald weigerde de junta de uitslag te erkennen. Suu Kyi heeft vijftien van de afgelopen twintig jaar in gevangenschap doorgebracht. Op 13 november, zes dagen na de verkiezingen, loopt haar huidige termijn van huisarrest af. De NLD boycot de verkiezingen. Alleen de belangrijkste door de junta gesteunde partij is sterk genoeg om in vrijwel alle kiesdistricten mee te doen.