Nintendo nog steeds geen boomknuffelaar

WesleyB (Wesley Akkerman)

In het meest recente rapport over milieuvervuiling van Greenpeace staat genoteerd dat Nintendo en Microsoft respectievelijk op de laatste en één-na-laatste plek staan wat duurzaamheid betreft.

Beide bedrijven recyclen amper tot niets van hun oude producten en kiezen er ook niet voor gerecycled materiaal te gebruiken. Tenminste, dat staat in het rapport geschreven.

Vorig jaar was dit ook al het geval, maar toen zei een vertegewoordiger: "Zoals in de handleidingen van onze Wii- en DS-systemen te lezen is bevatten de producten geen latex, lood, kwik, cadmium, zeswaardig chroom, PBB of PBDE."

Ook beweerde de ontwikkelaar PVC stapvoets te hebben vervangen voor veiliger en gerecycled plastic, volgens globale standaarden. "Onze producten worden wereldwijd verspreid, dus we moeten wel aan alle geldende voorwaardes voldoen."

En met het keurmerk Green Procurement Standards weet Nintendo ook zeker dat de leveranciers van bepaalde onderdelen ook voldoen aan de nominale standaarden. Microsoft (nu 2.4, vorig jaar 2.7) wilde toentertijd niet reageren, omdat de informatie ‘vertrouwelijk' is en niet buiten Microsoft mag komen. Zal dit jaar niet anders zijn.

Sony scoort redelijk hoog op de duurzaamheidsmeter van Greenpeace. Met een krappe onvoldoende van 5.1 (vorig jaar was dit 5.3) zien we dat de ontwikkelaar in ieder geval gebruikt maakt van gerecycled materiaal en zelf ook aan recycling doet.

De reacties op dit rapport moeten nog binnenkomen, maar zullen hoogstwaarschijnlijk niet anders van aard zijn.