Afghanistan geeft beveiligingsfirma's extra tijd

Redactie

Afghanistan heeft de deadline voor het vertrek van particuliere beveiligingsbedrijven ten minste twee maanden vooruitgeschoven. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai woensdag gezegd. Met het compromis zorgt Karzai ervoor dat buitenlandse wederopbouwprojecten, met een waarde van miljarden euro's, kunnen worden voortgezet.

In de twee maanden gaat een commissie van de regering het decreet dat de beveiligingsfirma's verbiedt opnieuw bekijken. De commissie gaat vervolgens een tijdsschema opstellen voor het uitfaseren van de bedrijven. Het was nog onduidelijk of verschillende bedrijven verschillende deadlines krijgen.

De aankondiging van Karzai volgt op stevige onderhandelingen tussen hoge buitenlandse diplomaten en de Afghaanse regering. Er bestond grote zorg dat het verbod ervoor zou zorgen dat organisaties die werken aan wederopbouwprojecten hier uit veiligheidsoverwegingen mee zouden moeten stoppen. De organisaties menen dat de veiligheid van hun medewerkers niet kan worden gegarandeerd als de beveiliging zou worden overgenomen door de slecht getrainde en ongedisciplineerde Afghaanse soldaten. Het verbod op de beveiligers zou niet alleen gevolgen hebben voor wederopbouwprojecten, ook konvooien van de NAVO zouden hierdoor bedreigd worden.

Karzai beweert dat de particuliere beveiligers het werk van het Afghaanse leger en de politie ondermijnen. Volgens hem moeten Afghaanse veiligheidstroepen de bescherming van hulpverleners op zich nemen. Westerse landen steunen het initiatief van Karzai, maar zijn wel van mening dat de overdracht van de verantwoordelijkheid met grote zorgvuldigheid moet worden voorbereid, zodat ontwikkelingsprojecten niet in gevaar komen.


(Foto: Novum)