Poetin prijst De Goelag Archipel aan

Redactie

De Goelag Archipel van Aleksander Solzjenitsyn is essentieel leesvoer voor Russische scholieren. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin dinsdag gezegd. Het is een ongebruikelijk eerbetoon van een voormalige KGB-agent voor een boek over de misdaden van het Sovjetsysteem.

Poetin sprak tijdens een ontmoeting met de weduwe van de in 2008 overleden Solzjenitsyn. Een nieuwe editie van De Goelag Archipel is benoemd tot verplicht leesmateriaal op Russische middelbare scholen.

De lof van Poetin kan gezien worden als een poging van de premier om critici de mond te snoeren, die stellen dat hij het verleden mooier wil voorstellen dan het was. Tijdens zijn acht jaren als president zou hij Sovjetdictator Josef Stalin in een positief licht hebben gezet.

"Zonder de kennis van dat boek, zouden we een volledig begrip van ons land missen en zou het moeilijk voor ons zijn om over de toekomst na te denken", zei de premier tegen Natalja Solzjenitsyn.

Historici schatten dat meer dan zevenhonderdduizend mensen zijn vermoord in de tijd van de Grote Terreur in de jaren dertig. Tientallen miljoenen mensen werden naar werkkampen gestuurd, waar miljoenen omkwamen door de zware dwangarbeid en wrede behandeling.

Solzjenitsyn, die in 1970 de Nobelprijs voor de literatuur won, gebruikte zijn eigen ervaringen als gevangene en die van honderden andere gedetineerden van de goelags om de gruweldaden te beschrijven van het gevangenissysteem in de Sovjettijd. De Goelag Archipel werd in 1973 voor het eerst in het Westen gepubliceerd. Een jaar later werd Solzjenitsyn uit de Sovjet-Unie verbannen.

In 1994 keerde de schrijver terug naar Rusland, waar hij in augustus 2008 op 89-jarige leeftijd overleed.


Aleksander Solzjenitsyn (Foto: Novum)