Iran bevestigt geldsteun aan Karzai

Redactie

Iran erkent dat het jarenlang geld heeft gestuurd naar buurland Afghanistan. Dat heeft de Iraanse regering dinsdag gezegd. Volgens Teheran werd het geld aangewend voor de herbouw van het door oorlog verwoeste land.

Maandag zei de Afghaanse president Hamid Karzai dat hij miljoenen dollars aan contant geld heeft ontvangen van Iran. Hij voegde eraan toe dat hij ook van Washington 'zakkenvol geld' krijgt, omdat Afghanistan financiële middelen ontbeert.

Volgens de Verenigde Staten is de geldstroom uit Teheran verder bewijs dat Iran dubbelspel speelt in Afghanistan -aan de ene kant wordt de regering gespeend, terwijl aan de andere kant opstandelingen van de Taliban worden gesteund in hun strijd tegen de NAVO-troepen.

"Iran heeft het land veel hulp geboden", zei woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken Ramin Mehmanparast. "Iran heeft geholpen bij de bouw in Afghanistan en de voorbereiding van zijn economische infrastructuur en dit zal het in de toekomst ook blijven doen." Volgens Mehmanparast begon de hulp van Iran jaren geleden. Vrede en stabiliteit in Afghanistan zijn van groot belang voor Iran, zei hij.

The New York Times haalde maandag anonieme bronnen aan die stelden dat Iran zakken geld gaf aan de chefstaf van Karzai, Umar Daudzai, om de loyaliteit van de Afghaanse president te kopen. Met het geld kon de steun van parlementsleden en stamoudsten gekocht worden.