Van Calker wil streep onder vorig jaar zetten

Peterselieman

Edwin van Calker wil na de mislukte Olympische Spelen in Vancouver verder met het bobsleeën. De Nederlander snapt dat de mensen nog steeds geen begrip hebben voor het niet starten in de viermansbob, maar hij wil verder kijken.

"Maar ergens moet je een streep zetten. We zijn inmiddels acht maanden verder. Ik kijk vooruit, maar heb het idee dat sommige mensen in hun teleurstelling zijn blijven hangen," zei Van Calker die achter zijn besluit van toen blijft staan. De mislukte races in de tweemansbob waren hier debet aan. "Ik heb geen twijfels over het besluit."

Deze winter doet hij weer gewoon mee in het circuit. "De liefde voor de sport overheerst. We hebben dit seizoen mooie wedstrijden met de EK in Winterberg en de WK in Königssee," zegt Van Calker die uit financieel oogpunt de eerste wereldbekerwedstrijden overslaat. Het circuit begint op 22 november in Whistler op de olympische baan, maar Nederland zal vanwege het ontbreken van steun van de bond niet aanwezig zijn. "Ik moet het vooral zelf doen. Ik begin half november in de Europa Cup, na de kerst stappen we in de wereldbekercyclus."

Van Calker vormt dit seizoen met broer Arnold, Sybren Jansma, Cesar Gonzalez en drie nieuwe atleten een team. Een tweemansbob heeft hij al, maar de viermansbob is een ander verhaal. De Bobslee Bond Nederland heeft de slee die in de afgelopen jaren is gebruikt te koop gezet. "We hebben in onze begroting voor Team NL nog een gat van 120.000 euro. De bob is 60.000 tot 70.000 euro waard. De BSBN zet de komende jaren in op Team NL en talentontwikkeling. Als we moeten kiezen tussen ons eigen programma en Edwin van Calker is de keuze zo gemaakt. In principe hebben we de viermansslee ook verkocht," meldt voorzitter Frans Bakker.

Van Calker geeft aan dat hij door wil tot en met de volgende Olympische Spelen in 2014. "Ik doe komend seizoen zeker niet mee als veldvulling. De terugkeer van Sybren Jansma geeft ook aan dat we willen presteren. Als ik nu zou aangeven vol voor Sochi te gaan, zou dat in mijn ogen ongeloofwaardig zijn."

"Ik hoef niets te bewijzen. Kijk wat we als team de afgelopen twee jaar aan resultaten hebben neergezet. In het seizoen 2006/2007 moesten we door gebrek aan ervaring in de viermansbob nog meedoen aan de Europa Cup, twee jaar later stonden we op het wereldbekerpodium. Topsporters moeten vaak teleurstellingen wegslikken voor ze successen kunnen vieren."