Cohen: Wilders trekt aan de touwtjes

Redactie

PVV-leider Geert Wilders trekt aan de touwtjes van het nieuwe kabinet van VVD en CDA. Dat zei PvdA-leider Job Cohen dinsdag tijdens het debat over de regeringsverklaring. "Wilders wil is wet."

Cohen wees er op dat premier Mark Rutte (VVD) weliswaar het kabinet van zijn voorkeur heeft gekregen, maar daarvoor betalen zijn partij en het CDA een hoge prijs. Zo lost de VVD 'bij lange na' het financiële tekort niet op en heeft bij het CDA een 'forse scheiding der geesten' plaatsgevonden doordat critici als Ab Klink zijn vertrokken. "En de PVV trekt aan de touwtjes."

Gedoogpartner Wilders kreeg er fors van langs. Wilders zei bij de presentatie van het regeer- en gedoogakkoord niet zo veel te hebben met 'bruggen bouwen'. Cohen hield dinsdag juist een pleidooi om 'de boel bij elkaar te houden'. "Ik vind het mijn dure plicht, onze dure plicht, om ervoor te zorgen dat al die verschillende mensen hier met elkaar kunnen samenleven."

Rutte kondigde in zijn regeringsverklaring aan dat hij ook met de oppositie wil samenwerken, maar dat is volgens Cohen niet vanzelfsprekend. "Wij hebben grote en principiële bezwaren tegen dit kabinet en tegen het gedoog- en regeerakkoord. Wij lenen ons daarom niet om de scheuren van deze coalitie dicht te plamuren of de scherven van Wilders op te vegen."