'Harry Potter is een soort Jezus'

Roel (Zapato)

Over de hele wereld hebben christelijke fundamentalisten de boeken van J. K. Rowling over Harry Potter veroordeeld, omdat de serie hekserij zou promoten. De boeken werden zelfs ritueel verbrand omdat 'achter dat onschuldige gezicht de macht van Satan' zou zitten. Maar de kinderboekenheld krijgt steun uit onverwachte hoek.

Theoloog en dominee Stephen Holmes stelt dat Harry Potter gezien zou moeten worden als een 'Jezusachtig' figuur, omdat hij bijbelse waarden zou promoten. Hij vindt dat religieuze commentatoren te snel zijn geweest met hun veroordeling. Volgens hem bevatten de boeken duidelijk een christelijke verhaallijn.

"Wat is er nodig om te slagen op Zweinstein? Moed, zelfopoffering, logica en onbaatzuchtigheid. Het lijkt wel een klassieke lijst van christelijke waarden." Het meest prominent ziet de dominee dit terug in het zevende en laatste boek uit de serie: Harry Potter en de Relieken van de Dood, waarvan de film volgende maand uitkomt. Vooral de beschuldiging waar Potter zijn aartsvijand Voldemort mee confronteert is typerend, aldus Holmes.

"Wat er gebeurt geeft sterk de indruk dat Harry doodgaat, een hiernamaals ontdekt in King's Cross - een opvallende referentie vanuit christelijk oogpunt - en weer uit de dood opstaat. Het effect van zijn dood is de uitschakeling van de krachten van het kwaad. Dat is een christelijke verhaallijn die bijna niet te missen is. Rowling zegt niet tegen mensen: je moet een heks of tovenaar worden. Ze probeert een wereld te scheppen waarin tovenarij een realiteit is - dat is een belangrijk verschil."

Rowling heeft altijd ontkend dat haar boeken een religieuze agenda bevatten. In 2007 stelde ze dat ze 'niemand wilde bekeren'. "Het is heel goed mogelijk een moreel leven te leiden zonder in een God te geloven, en andersom."