Mogelijk nog jaren cholera in Haïti

Redactie

Haïti zal mogelijk nog jaren te maken hebben met cholera nu de ziekte is uitgebroken in het land en al honderden levens heeft geëist. Het is nauwelijks te voorspellen hoe het verdere verloop van de uitbraak zal zijn. Daarvoor waarschuwde een functionaris van PAHO, de lokale tak van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO maandag.

Ook de VN hebben in een verklaring gewaarschuwd dat mogelijk tienduizenden mensen in het land besmet zullen raken.

Eerder op maandag lieten gezondheidsfunctionarissen weten dat het erop lijkt dat de ziekte zich gestabiliseerd heeft nu het aantal meldingen van nieuwe gevallen minder snel toeneemt. De cholera-uitbraak heeft de afgelopen dagen aan meer dan 250 mensen het leven gekost. Ruim drieduizend mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen en gezondheidcentra nabij Saint-Marc, een havenstad ten noordwesten van de hoofdstad Port-au-Prince. Zondag waren er 33 nieuwe dodelijke gevallen en maandag zes.

Zaterdag werden er in de hoofdstad vijf nieuwe gevallen geconstateerd, maar die patiënten zijn snel afgezonderd van de rest van de bevolking. Volgens functionarissen vormt de ziekte een ernstige bedreiging voor de 1,3 miljoen overlevenden van de zware aardbeving in januari die nog in tentenkampen rondom de hoofdstad verblijven. Door de slechte hygiënische omstandigheden zijn ze zeer kwetsbaar voor cholera, dat wordt overgedragen door vervuild water en eten.

De rivier Artibonite, die door allerlei dorpjes op het platteland loopt, is waarschijnlijk de bron van de epidemie. Hulpverleners werken dag en nacht om uitbreiding van de besmettelijke ziekte te voorkomen.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Marie-Michele Rey is de ziekte beperkt tot 'een duidelijk omlijnd gebied' in het noordelijke departement Artibonite en een deel van het Centrale Plateau-gebied.

Cholera leidt tot diarree en uitdroging. Na besmetting kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt. De regering heeft de Haïtianen opgeroepen hun handen te wassen, geen rauwe groente te eten en al het drinkwater te koken. Duizenden mensen lijden dorst, omdat de besmette rivier de Artibonite nagenoeg hun enige waterbron is.

Mogelijk nog jaren cholera in Haïti
Mogelijk nog jaren cholera in Haïti (Foto: ANP)