[WvdW] Voorbeschouwing Roda JC Kerkrade - N.E.C. Nijmegen

Rauzer

Deze week is er een midweekse speelronde in de Eredivisie. Voor de Wedstrijd van de Week hebben we deze keer gekozen voor een ploeg die het dit seizoen uitermate goed doet: Roda JC Kerkrade speelt morgenavond thuis tegen N.E.C. Nijmegen.

Roda JC Kerkrade
Twee seizoenen geleden leek Roda JC Kerkrade ten dode opgeschreven. De ploeg stond na 33 wedstrijden op de laatste plaats in de Eredivisie, en had alleen het uitduel tegen Feyenoord nog voor de boeg. Een haast onmogelijk opgave. De ploeg van trainer Harm van Veldhoven wist echter verrassend met 2-3 te winnen in Rotterdam, en wist zodoende rechtstreekse degradatie te voorkomen. Wel moest het, doordat de club op de zestiende plaats was geëindigd, nacompetie spelen. De eerste horde, FC Dordrecht, werd met de nodige moeite overwonnen (1-1 uit, 1-0 thuis). Hierna was sc Cambuur de tegenstander, uit werd het 0-0, thuis slechts 1-1. Een beslissingswedstrijd (wat destijds de opzet van de play-offs was, in de huidige opzet zou Roda op doelsaldo gedegradeerd zijn) moest uitkomst bieden. Die wedstrijd eindigde in 1-1, waarna een verlenging volgde. Roda kwam op 1-2, maar twee minuten voor tijd werd het alsnog 2-2. In de aansluitende penalty-serie miste sc Cambuur drie penalties, waardoor Roda ternauwernood het Eredivisieschap had veilig gesteld.

Vorig seizoen eindigde Roda JC op een verdienstelijke negende plaats, en mocht zodoende meedoen met de play-offs voor Europees voetbal, waarin FC Utrecht uiteindelijk te sterk was. Dit seizoen presteert de club uit Kerkrade boven verwachting. Na tien wedstrijden staat de club op de vierde plaats, gelijk in punten met de nummer drie Ajax. Vrijdagavond mocht de club zich zelfs voor even gedeeld koploper noemen, aangezien de rest van kop van de ranglijst nog niet gespeeld had. De Limburgers verloren dit seizoen slechts één wedstrijd, Ajax wist in eigen huis met 3-0 te winnen. Topploegen als PSV en FC Twente werden op een gelijkspel gehouden, net als sc Heerenveen. Gewonnen werd er zesmaal, van ADO Den Haag, Heracles Almelo, AZ, Excelsior, Vitesse en NAC Breda.


Mads Junker; clubtopscorer van Roda JC


Bij Roda wist Junker dit seizoen al vijfmaal te scoren. Een andere opvallende naam is die van Willem Janssen. De middenvelder speelde tot dusver ale duels in de Eredivisie, en staat in de belangstelling van onder andere FC Twente, Feyenoord en Ajax. Ook Ajax-huurling Wielaert speelde sinds zijn komst alle duels in de verdediging van Roda. Hadouir en Skoubo zijn beide door een blessure morgen niet inzetbaar tegen N.E.C.

N.E.C. Nijmegen
N.E.C. Nijmegen speelt dit seizoen met wisselend suces. De eerste twee wedstrijden van het seizoen werden gewonnen, maar daarna trad het verval in. Excelsior versloeg het keurkorps van trainer Wiljan Vloet met 4-2, er werd gelijk gespeeld tegen sc Heerenveen, waarna twee nederlagen volgde tegen PSV en AZ. Ook werd het in de beker uitgeschakeld door Jupiler League-ploeg FC Dordrecht. Kort na die uitschakeling werd het Feyenoord van oud-trainer Mario Been met 3-0 verslagen. Hierna werd er weer tweemaal verloren, zowel NAC Breda als Heracles Almelo was te sterk voor de Nijmeegse club.

Afgelopen zaterdag werd er weer eens gewonnen door N.E.C. FC Groningen, die het dit seizoen goed doet, kwam op bezoek en werd met een 3-2 nederlaag weer naar huis gestuurd. Grote man aan de thuiszijde was Vleminckx, die alle drie de doelpunten voor zijn rekening nam. Zijn krikte daarmee zijn seizoenstotaal op naar zeven.

Dankzij de vijf nederlagen, vier overwinningen en één gelijkspel staat N.E.C. net in het rechterrijtje, op plek tien met eenzelfde aantal punten (13) als nummer negen sc Heerenveen en nummer elf NAC Breda. Het wisselvallige voetbal van N.E.C. is mede te wijten aan de vele blessuregevallen. Eerste keeper Babos is tot minimaal na de winterstop uitgeschakeld, en ook Van Eijden, Van Duin en George zijn geblesseerd. Fejzullahu keert na een schorsing weer terug in de selectie.

Historie

Roda JC is de onderlinge duels met N.E.C. vaak de sterkste gebleken, de afgelopen twee ontmoetingen thuis werden met 1-0 (2009/2010) en 3-0 (2008/2009) gewonnen. De laatste keer dat N.E.C. wist te winnen op bezoek bij Roda was in het seizoen 2007/2008, destijds wonnen de Nijmegenaren met 0-2.

De laatste keer dat N.E.C op eigen bodem van Roda wist te winnen was in het seizoen 2001/2002, het werd toen 1-0 door een doelpunt van Demouge. Afgelopen seizoen won Roda op bezoek bij N.E.C. met 0-2, de drie voorgaande ontmoetingen eindigden in een gelijkspel.

Twee keer werden er zeven doelpunten gescoord in een onderling duel tussen Roda JC en N.E.C. De eerste was op 09/02/1999, Roda won toen met 5-2, de tweede was ruim zes maanden later, Roda won toen met 4-3

Laatste vijf ontmoetingen

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
13/03/2010 Eredivisie NEC Roda JC 0-2
16/08/2009 Eredivisie Roda JC NEC 1-0
18/04/2009 Eredivisie NEC Roda JC 1-1
15/11/2008 Eredivisie Roda JC NEC 3-0
04/04/2008 Eredivisie Roda JC NEC 0-2

Wedstrijdinformatie

Het duel tussen Roda JC en N.E.C. Nijmegen begint morgenavond om 20.00 uur in het Parkstad Limburg Stadion. Arbiter van dienst is de 25-jarige Serdar Gözübüyük. Beide ploegen kwamen deze jonge scheidsrechter nog niet eerder tegen.

Discussieer hieronder alvast over de opstellingen en de mogelijke uitslag!