[F1] Uitslag Grand Prix van Zuid-Korea

Peterselieman

Fernando Alonso heeft de eerste Grand Prix van Zuid-Korea op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef op een nat Yeongam-circuit met zijn Ferrari Lewis Hamilton en Felipe Massa voor. De Red Bulls van Mark Webber en Sebastian Vettel kwamen niet aan de finish, waardoor Alonso de leiding in het kampioenschap overneemt.

Sebastian Vettel mocht op het kletsnatte circuit van poleposition beginnen. Hij werd op de eerste rij geflankeerd door zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber. Fernando Alonso en Lewis Hamilton stonden op de tweede rij. De FIA nam geen risico's bij de start en liet de rijders daarom starten vanachter de safety car. Hierdoor was het voor de echte regenrijders lastiger om snel naar voren te komen.

De verwachting was dat de safety car een redelijk aantal ronden op de baan zou blijven, omdat de spray die van de auto's kwam enorm was. Voor de rijders was het lastig om de hitte in de banden te houden. Fernando Alonso klaagde over de boordradio over de slechtste conditie waarin hij ooit gereden heeft. De organisatie besloot de rode vlag uit te hangen om af te wachten of het droger zou worden.

De regen werd minder en daarom gingen de coureurs het na een pauze van bijna een uur weer proberen op het nieuwe asfalt. De eerste ronden werden wederom gereden achter de safety car. Enkele teams hadden van de pauze gebruik gemaakt om de auto's om te bouwen naar een regenset-up. Het rijden op lage snelheid belette zowel Sakon Yamamoto als Michael Schumacher er evenwel niet van om een bocht te missen en via een uitloopstrook het circuit weer op te gaan.

De condities op de baan werden beter, maar toch kwam de safety car na dertien van de 55 ronden nog niet naar binnen. Het leek erop dat ook de FIA overtuigd was om eindelijk de safety car binnen te halen. Na zeventien ronden werd de race eindelijk vrijgegeven en konden er ronden op racesnelheid gereden worden.

De eerste die een inhaalpoging waagde was Michael Schumacher die Robert Kubica inhaalde. Nico Rosberg deed hetzelfde bij Lewis Hamilton. Verschillende rijders waagden inhaalpogingen, maar Adrian Sutil nam te veel risico's en leverde juist enkele plaatsen in. Vettel sloeg meteen een gat met Webber die meer moeite met de omstandigheden leek te hebben.

Webber gleed weg en crashte achterwaarts in de muur. De Australiër nam hierbij de bolide van Rosberg mee, waardoor er twee uitvallers te noteren viel. De safety car kwam meteen naar buiten om de marshalls de kans te geven om de rommel op te ruimen. Verschillende rijders maakte van de mogelijkheid gebruik om intermediates te laten monteren.

Na de herstart raakte Jarno Trulli zijn voorvleugel kwijt toen hij Bruno Senna in probeerde te halen. Helemaal vooraan was het Vettel die een gat met Alonso en Hamilton sloeg. Terwijl Lucas di Grassi zijn Virgin in de bandenstapels parkeerde was het Schumacher die ook Jenson Button inhaalde. Nico Hülkenberg geraakte voorbij Kubica en ging op jacht naar Button.

De Brit kwam echter binnen en had de pech dat hij na zijn stop op plaats zestien achter een groep van vijf vechtende coureurs terug op de baan kwam. Er ontstonden verschillende gevechten en Sébastien Buemi probeerde aan het eind van het lange rechte stuk Timo Glock in te halen, maar bij de Toro Rossi blokkeerden de remmen en beide rijders raakten elkaar, waarna Buemi uit moest stappen en Glock uiteindelijk met schade de pits in ging.

Verschillende rijders gingen de pits in, waarbij eerst iedereen vanaf Hamilton dit deed en een ronde later Vettel en Alonso. Bij Ferrari ging het monteren van het rechter voorwiel vanwege een weggesprongen wielmoer niet goed, waardoor Hamilton Alonso voorbij kon gaan. Button lag na zijn slechte pitstop slechts twaalfde.

Hamilton maakte bij de herstart een fout, waardoor Alonso weer naar plaats twee achter Vettel kon klimmen. Daarachter reden Hamilton, Massa, Schumacher, Barrichello, Petrov, Hülkenberg, Kubica en Kobayashi. Liuzzi haalde Kobayashi in, terwijl teamgenoot Sutil Button na een foutje opzijzette en de regerend kampioen van de baan drukte en de McLaren-coureur zelfs twee plaatsen verloor. Heikki Kovalainen kreeg een drive-through penalty voor te snel rijden in de pitstraat.

Vooraan waren het Vettel en Alonso die alles gaven om weg te rijden bij de rest van het veld. Beide rijders zagen hun auto meermalen wegglijden. Force India was op een missie, want Sutil haalde Heidfeld in voor plaats twaalf. Hij haalde ook Kobayashi in, maar ging net als eerder in de race wijd, waardoor hij zowel Kobayashi als Heidfeld weer zag passeren.

Petrov ging bij het opkomen van het rechte stuk over de witte lijn in de fout, belandde hard in de muur en gooide hiermee zijn zevende plaats weg. Dankzij achterblijver Yamamoto kon Alonso in de 43e ronde de druk op Vettel opvoeren, terwijl Hamilton afhaakte op plaats drie.

Na 46 ronden blies Vettel zijn Renault-motor op, waardoor Alonso de leiding kon grijpen voor Hamilton en Massa. Hierdoor haalden beide Red Bulls de finish niet. Sutil was ondertussen nog steeds bezig de Saubers  voor plaats negen in te halen, maar de Duitser ging in de fout bij het inhalen van Kobayashi en zag zijn rechter voorwiel afbreken.

Met nog drie ronden te gaan kwam Hülkenberg nog binnen voor nieuwe banden, waardoor hij een goede puntenfinish opgaf. Ook Barrichello maakte een uitstapje, waardoor Kubica plaats vijf en Liuzzi plaats zes van de Braziliaan overnam. Terwijl het donker werd leek Alonso de enige te zijn die nergens last van had en de Ferrari reed als snelste van iedereen rond.

Alonso won na 55 ronden eenvoudig voor Hamilton en Massa. Schumacher werd vierde, voor Kubica, Liuzzi, Barrichello, Kobayashi, Heidfeld en Hülkenberg die in de laatste ronde Alguersuari nog ingehaald had. Door de winst neemt Alonso de leiding in het klassement over van Webber. De Spanjaard heeft nu 231 punten, terwijl Webber op 220 punten blijft steken.

Uitslag Race

Pos. Coureur Team Tijd
1 F. Alonso Ferrari geen tijd
2 L. Hamilton McLaren-Mercedes + 14.999
3 F. Massa Ferrari + 30.868
4 M. Schumacher Mercedes GP + 39.688
5 R. Kubica Renault + 47.734
6 V. Liuzzi Force India + 53.571
7 R. Barrichello Williams + 1:09.257
8 K. Kobayashi Sauber + 1:17.889
9 N. Heidfeld Sauber + 1:20.107
10 N. Hülkenberg Williams + 1:20.851
11 J. Alguersuari Toro Rosso + 1:24.146
12 J. Button McLaren-Mercedes + 1:29.939
13 H. Kovalainen Lotus + 1 Ronde
14 B. Senna HRT + 2 Ronden
15 S. Yamamoto HRT + 2 Ronden
DNF A. Sutil Force India + 9 Ronden
DNF S. Vettel Red Bull Racing + 10 Ronden
DNF V. Petrov Renault + 16 Ronden
DNF T. Glock Virgin + 24 Ronden
DNF S. Buemi Toro Rosso + 25 Ronden
DNF L. di Grassi Virgin + 30 Ronden
DNF J. Trulli Lotus + 30 Ronden
DNF M. Webber Red Bull Racing + 37 Ronden
DNF N. Rosberg Mercedes GP + 37 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Driver Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 231
2 Mark Webber Red Bull 220
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 210
4 Sebastian Vettel Red Bull 206
5 Jenson Button McLaren-Mercedes 189
6 Felipe Massa Ferrari 143
7 Robert Kubica Renault 124
8 Nico Rosberg Mercedes GP 122
9 Michael Schumacher Mercedes GP 66
10 Rubens Barrichello Williams 47
11 Adrian Sutil Force India 47
12 Kamui Kobayashi Sauber 31
13 Vitantonio Liuzzi Force India 21
14 Vitaly Petrov Renault 19
15 Nico Hulkenberg Williams 18
16 Sebastien Buemi Toro Rosso 8
17 Pedro de la Rosa Sauber 6
18 Nick Heidfeld Sauber 6
19 Jaime Alguersuari Toro Rosso 3
20 Heikki Kovalainen Lotus Racing 0
21 Jarno Trulli Lotus Racing 0
22 Karun Chandhok HRT 0
23 Bruno Senna HRT 0
24 Lucas di Grassi Virgin Racing 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Sakon Yamamoto HRT 0
27 Christian Klien HRT 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos Team Punten
1 Red Bull Racing 426
2 McLaren-Mercedes 399
3 Ferrari 374
4 Mercedes GP 188
5 Renault 143
6 Force India 68
7 Williams 65
8 Sauber 43
9 Toro Rosso 11
10 Lotus Racing 0
11 HRT 0
12 Virgin Racing 0