Uitbraak cholera Haïti grijpt om zich heen

Redactie

In Haïti zijn nu al 208 mensen overleden aan cholera. De besmettelijke ziekte grijpt vooral ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince om zich heen. In totaal is nu bij zeker 2674 mensen cholera vastgesteld. Hulporganisaties proberen te voorkomen dat de ziekte de kampen met slachtoffers van een zware aardbeving bereikt.

Als de ziekte doordringt tot de overvolle kampen, waar kinderen en families leven in onhygiënische omstandigheden, zullen de gevolgen rampzalig zijn, waarschuwt een arts van een hulporganisatie. Besmette mensen zoeken steeds vaker verzorging in de buurt van Port-au-Prince, omdat de ziekenhuizen in het noorden vol raken.

Zeker vijf mensen uit de noordelijke regio Artibonite zijn in Port-au-Prince positief getest op cholera. Ze worden niet beschouwd als de eerste besmettingen in de stad, omdat ze volgens autoriteiten de ziekte elders hebben opgelopen.

Cholera leidt tot overgeven en ernstige diarree en kan door uitdroging binnen enkele uren fataal zijn. De ziekte verspreidt zich via water. Waterbedrijven hebben de hoeveelheid chloor in drinkwater bijna verdubbeld. Hulpgroepen delen zeep en waterzuiveringstabletten uit om verspreiding van de ziekte tegen te gaan.




(Foto's: Novum)