[Upd] Bolkestein: Wilders totaal geradicaliseerd

Roel (Zapato)

VVD-prominent Frits Bolkestein zei zondag in het programma Buitenhof dat Wilders 'totaal geradicaliseerd' is in het isolement waarin hij momenteel verkeert. In augustus dit jaar benadrukte Bolkestein nog dat Wilders totaal geen gevaar voor de rechtsstaat vormt.

"Iedere politicus in een isolement radicaliseert", aldus Bolkestein. Volgens hem zou het veel beter zijn geweest als Wilders in de VVD-fractie was gebleven. Hij was daar in de jaren negentig fractiemedewerker, onder leiding van Bolkestein, waarna hij in 1998 Tweede Kamerlid werd.

In 2004 kwam het tot een breuk tussen Wilders en de VVD omdat Wilders onder geen beding toelating van Turkije bij de Europese Unie wilde. Dat was in strijd met de toenmalige partijlijn. Bolkestein is het nu met Wilders eens, hij noemt een mogelijke toetreding van Turkije een 'fatale ontwikkeling'.

Update 15.22 uur

In een reactie op de uitlatingen van Bolkestein laat Wilders weten dat de VVD'er 'in de war' moet zijn geweest. "Ik ben niet radicaal noch geradicaliseerd maar spreek de waarheid over de kwalijke ideologie die islam heet en anderhalf miljoen kiezers bewijzen mijn gelijk. En de beste stap in mijn politieke loopbaan is mijn vertrek bij de VVD - een stap naar de vrijheid - geweest," aldus Widers.

Bolkestein uitte verdere kritiek op de standpunten van Wilders omtrent Europa. Hij vindt dat de coalitie meer aansluiting moet zoeken met de omringende landen. Daarnaast meent hij dat de ontwikkelingshulp naar het Europese gemiddelde - de helft van de huidige uitgaven - moet en dat met dat geld de kunst- en cultuursubsidies omhoog kunnen. Verder had Bolkestein Wilders graag als minister van Buitenlandse Zaken gezien, zodat hij de volle verantwoordelijkheid voor zijn standpunten had moeten dragen: "Dan had hij gemerkt wat dat betekent."