Microsoft en Facebook slaan handen ineen

Thom Puiman (Juicyhil)

Profielensite Facebook en softwarereus Microsoft slaan de handen ineen voor een nieuwe functie in de zoekmachine van Microsoft, Bing. Je kunt bij een zoekopdracht nu zien of je vrienden een opdracht 'leuk vinden'.

Opvallend is dat oprichter Mark Zuckerberg van Facebook voor Bing heeft gekozen en niet voor Google, de marktleider van de zoekmachines. "Bing is echt de underdog van de zoekmachines", licht van Mark toe. "Ze durven te experimenteren en zijn innovatief. En er lopen een hoop slimme mensen rond bij Microsoft die een hoop nieuwe dingen uitproberen."

Google heeft vorige maand 72,15% van de zoekopdrachten in de VS verwerkt. De zoekgigant heeft zich uitgelaten over Bing: "Wij verwelkomen concurrentie als ze nog meer informatie aan gebruikers kunnen verstrekken en zorgen voor meer keuze. Goede concurrenten zijn goed zowel goed voor ons als de rest van de zoekbedrijven. Het zorgt dat we harder werken en uiteindelijk profiteren de gebruikers daarvan."

Tot nog toe hebben de pogingen van Yahoo! en Microsoft om Google onderuit te halen, niks uitgehaald. Maar analisten denken dat de twee bedrijven wel eens schade aan Google zouden kunnen aanbrengen.

"Laten we eerlijk zijn, Bing was een grote teleurstelling, maar de samenwerking tussen Microsoft en Facebook zou daar wel eens verandering in kunnen brengen", zegt Zeus Kerravala, een analist. "Mensen verkiezen Google boven Micorosoft, maar ze hebben liever Facebook dan Google. Als deze deal de gebruikerservaring van Facebook verbetert, zou dit best gebruikers weg kunnen trekken van Google."