Celstraf voor oud-topman Rotterdamse haven

Redactie

Oud-directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf Willem Scholten moet acht maanden de cel in. De rechtbank in Rotterdam heeft hem vrijdag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk voor valsheid in geschrifte, corruptie en oplichting.

Scholten heeft als topman van het Rotterdamse Havenbedrijf bankgaranties aan de RDM-bedrijven van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen verstrekt, terwijl hij daartoe niet bevoegd was. Hij kreeg daar forse giften voor terug. Zo acht de rechtbank bewezen dat hij een luxe appartement in Antwerpen mocht gebruiken in ruil voor een voorkeursbehandeling.

Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel tegen hem geëist. De rechtbank komt tot een lagere straf, omdat zij minder feiten bewezen acht dan het OM.

De zaak kwam aan het rollen toen in 2004 bleek dat de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) leningen van verschillende banken niet meer kon betalen. De 66-jarige Scholten zou voor zijn garanties 1,2 miljoen euro hebben ontvangen, maar de rechtbank acht dit niet bewezen. Wel acht de rechtbank bewezen dat hij voor ruim honderd miljoen euro aan garanties uitschreef.