Pentagon: abrupt eind anti-homobeleid slecht

Mick (Philosocles)

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft gezegd dat het door de rechter opgelegde, onmiddellijke einde van het verbod op openlijke homoseksualiteit in het leger, schadelijk is. Er zou veel tijd nodig zijn om de krijgsmacht voor te bereiden. Dat kan erop duiden dat de regering tegen de uitspraak in beroep gaat.

In de VS gold tot dinsdag de regel 'Don't ask, don't tell': militairen mogen niet naar hun geaardheid worden gevraagd, maar de ontdekking dat iemand homoseksueel is kan tot ontslag leiden. De regering-Obama wil van de regel af, maar een wetsvoorstel daartoe strandde onlangs in de Senaat. Een gerechtelijke uitspraak maakte echter een abrupt einde aan het beleid.

Gates, die vanuit de regering van Bush doorstroomde naar die van Obama, vindt net als Obama zelf dat de wet door het Congres moet worden gewijzigd. Een verandering van het beleid heeft volgens hem 'enorme consequenties voor militair personeel', en vergt dus veel voorbereiding en training. Het zou gevolgen hebben voor zaken als huisvesting en verzekeringen tot officiële protocollen bij sociale gelegenheden. Het Pentagon schrijft daarom een rapport over hoe homo's in het leger kunnen worden geïntegreerd. Dit moet de leidraad zijn voor een nieuw wetsvoorstel.

Er schuilt echter een addertje onder het gras: het rapport is pas in december klaar, en bij een nieuwe stemronde in het Congres is de kans aanwezig dat de democratische meerderheid verdwenen is. Op 2 november zijn er namelijk parlementsverkiezingen. Veel Republikeinen willen het beleid niet versoepelen: zij stellen dat openlijk homoseksuele militairen het moreel en de gevechtsklaarheid van de troepen aantasten.