1900 'Griekse' asielzoekers blijven voorlopig

Redactie

Zo'n 1900 asielzoekers worden voorlopig niet uitgezet naar Griekenland. Dat heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin besloten, laat zijn woordvoerder woensdag weten.

Reden is een verzoek van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om voorlopig geen asielzoekers terug te sturen naar Griekenland, omdat twijfel bestaat over hun lot. Ze zouden vanuit Griekenland worden teruggestuurd naar het land van herkomst, terwijl het daar nog niet veilig is.

Het gaat om asielzoekers die eerst in Griekenland voet aan land hebben gezet, voordat zij in Nederland terechtkwamen. Volgens Europese afspraken moet de asielaanvraag dan worden afgehandeld door het eerste Europese land van aankomst, Griekenland dus.

Hirsch Ballin maakte vorige week al melding van een groep van 240 asielzoekers die vanwege het verzoek van het Europese hof niet worden uitgezet naar Griekenland. Deze groep maakt echter deel uit van een groep van 1900 'Griekse' asielzoekers die voorlopig in Nederland blijven, meldt hij woensdag.

De groep van 240 had meteen kunnen vertrekken, omdat zij al waren uitgeprocedeerd. Over de rest moet eerst de rechter in Nederland zich nog uitspreken, voordat ze kunnen worden uitgezet.