Britse luchtmacht waarschuwt voor bezuinigingen

Redactie

Bezuinigingen op Britse straaljagers kan Groot-Brittannië kwetsbaar maken voor terreuraanslagen, zoals die in de Verenigde Staten in september 2001. Daar heeft een maarschalk van de Britse luchtmacht voor gewaarschuwd.

Tornado en Typhoon straaljagers, waar mogelijk op bezuinigd gaat worden, zijn van het grootste belang voor de verdediging van het Britse luchtruim, aldus maarschalk Timo Anderson woensdag tegen de krant The Daily Telegraph. Het Britse ministerie van defensie bevestigde dat de uitspraken van Anderson kloppen, maar wilde verder geen commentaar geven.

Als een van de methodes om het begrotingstekort te dichten wil de Britse regering stevig bezuinigen op het leger. Gevolg hiervan is dat hoge militairen van de verschillende onderdelen van de krijgsmacht tegen elkaar opbieden om het belang van hun onderdeel te onderstrepen om zo hun begrotingen te beschermen.

Vertegenwoordigers van de marine, de luchtmacht en de landmacht hebben hun rondes gemaakt langs denktanks om het belang van hun legerondelen te benadrukken. Toch lijkt het waarschijnlijk dat alle drie legeronderdelen stevige bezuinigingen tegemoet kunnen zien, maar de verwachting is dat met name in straaljagers flink gesnoeid zal worden.