UEFA onderzoekt gestaakte interland Italië - Servië

Peterselieman

De UEFA is een onderzoek gestart naar aanleiding van de gestaakte interland van dinsdag tussen Italië en Servië. De wedstrijd in Genua werd al na zes minuten afgebroken omdat Servische fans de Italiaanse doelman bekogelden met vuurwerk. De sancties die de Europese voetbalbond kan nemen variëren van het opleggen van een boete tot uitsluiting van verdere deelname aan de EK-kwalificatie.

Het dossier van de UEFA moet nog worden aangevuld met een rapport van de scheidsrechter en de waarnemer. Daarna zal de tuchtcommissie van de bond, die op 28 oktober bijeenkomt, zich buigen over de strafmaat.

Vanuit Servië is beschaamd gereageerd op de gebeurtenissen. "Dit is een schande voor ons land", zegt bondsvoorzitter Tomislav Karadzic. "We hebben de hulp van de regering nodig om dit te stoppen."

Karadzic zegt niet verbaasd te zijn dat het dinsdag compleet uit de hand liep. "We hadden al aanwijzingen dat dit kon gebeuren. Het is allemaal georganiseerd in Belgrado." Ook voordat de fans het stadion betraden, ging het al mis. Bij rellen in Genua raakten zestien mensen, onder wie twee politieagenten, gewond. Vervolgens werd de aftrap van het duel met een halfuur uitgesteld.

Zeventien relschoppers zijn inmiddels door de Italiaanse politie gearresteerd. Volgens het Italiaanse persbureau Ansa zit daarbij ook de aanstichter van de gewelddadige acties.


Vuurwerk op het veld in Genua (Foto: Novum)