Motorsportbond zet in op jeugd

Peterselieman

De Nederlandse motorsportfederatie KNMV wil het racen voor de jeugd stimuleren. Om dit te bereiken en de jeugd de kans te geven om zich te ontwikkelen wil de bond drie opstapklasses, de pocketbikes, de NSF100 en de nieuwe Moriwaki Cup, met een flinke financiële bijdrage gaan ondersteunen.

"Ze moeten de kraamkamer worden van nieuw talent. Motorsport is duur. Wil je de sport levensvatbaar houden, dan moet je de instap voor jongeren relatief goedkoop maken. Dat proberen we met deze drie klassen," meldt technisch directeur van de KNMV Irma Dijksterhuis.

"Ze zijn bedoeld om de jeugd kennis te laten maken met de wegraces. We streven een grotere instroom van beginnende jonge wegracers. Dat is goed voor de populariteit van de sport, waarmee ook de kans toeneemt dat zich meer talentvolle jongens en meisjes aandienen." Om dit verder door te zetten wordt er samenwerking gezocht met het Superbike en Supersport-team van Gerrit Ten Kate en het Grand Prix-team van Arie Molenaar.

"Molenaar is de grondlegger van de NSF100. We zijn heel tevreden over deze talentklasse en vinden het als bond belangrijk dat wij bijspringen," zei Dijksterhuis die er aan toevoegde dat de KNMV vier extra races organiseert en extra trainingsdagen aanbiedt zonder dat de deelnemers op extra kosten gejaagd worden.

Ten Kate is betrokken bij de Moriwaki Cup waarin gereden wordt met 250cc viertaktmotoren. "De jeugd in Nederland wordt steeds langer. Veel jongeren komen daardoor al niet meer in aanmerking voor de 125cc. De 250cc biedt uitkomst." De KNMV zal voor de rijders onder de 18 jaar de kosten voor de wegracecursus, de medische keuring en de licentie gaan betalen.