Van Marwijk: "Hebben ons niet van de wijs laten brengen"

Peterselieman

Het Nederlands elftal speelde dinsdagavond in zijn vierde wedstrijd van de EK-kwalificatiereeks met Zweden. Het werd in de ArenA 4-1. Bondscoach Bert van Marwijk is logischerwijs tevreden met het vertoonde spel van Oranje, dat bij tijd en wijlen langs de Scandinaviërs swingde.

"Ik vond het ook een goede wedstrijd, maar in Moldavië speelden we ook prima", aldus de bondscoach na afloop op de persconferentie. "Dit was een mooie wedstrijd met goals. We hadden alleen wel zes of zeven keer moeten scoren, terwijl het team behoorlijk wat achter de kiezen had, onder anderen de lange reis."

"We misten een hoop spelers", vervolgt Van Marwijk, die ook Dirk Kuijt in de lappenmand zag belanden. De aanvaller ging stevig door zijn enkel en is voorlopig uitgeschakeld. "Het laat zich zeer ernstig uitzien. Hij is nu naar het ziekenhuis", benadrukt de keuzeheer de ernst van de kwetsuur. Ook Mark van Bommel is volgens Bayern München geblesseerd. Dat wordt echter ten stelligste ontkent door de KNVB én Van Marwijk.

"Normaal gesproken stoort dat heel erg. Gelukkig hebben we ons niet van de wijs laten brengen, dat was ook onze kracht op het WK. Ik hoorde van Mark dat er uit München druk werd gezet om niet te spelen." Volgens Van Marwijk is de vermeende blessure in een glas water. "De knie is goed, gewricht is prima. Hij heeft alleen een slijmbeursontsteking vlak onder de huid en dat kan hooguit wat stijf zijn. We hebben gisteren nog een scan laten maken en opgestuurd naar Bayern, maar het is jammer dat ze toch de speler onder druk zetten om niet te spelen."

Rafael van der Vaart speelde een uitstekende wedstrijd op de plaats van de veelbesproken Nigel de Jong. "Als niet iedereen meedoet in dit spel zijn we kwetsbaar. Dat hebben we tegen Finland gezien", aldus Van Marwijk. "Ik was niet zo bang dat dat tegen Zweden weer zou gebeuren. Belangrijk dat we ook tegen zo'n tegenstander goed kunnen voetballen. Op het laatst sloeg de vermoeidheid toe, maar toen was de stand al veilig."