Leerstraf voor brandstichting reddingsboot

Redactie

Twee jongens van 17 en 18 jaar zijn veroordeeld tot een leerstraf van vijftien uur en een voorwaardelijke werkstraf van 28 uur voor het opzettelijk in brand steken van een reddingsboot van de Medemblikse reddingsbrigade. Ook moet de 18-jarige een cursus volgen over de gevolgen van alcoholgebruik. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar dinsdag bepaald.

De twee staken op 1 augustus het touw in brand waarmee de reddingsboot lag aangemeerd. Ze hadden flink gedronken. De boot ging in vlammen op. De politie hield vrijwel meteen na het incident vijf verdachten aan, van wie er twee niets te maken bleken te hebben met de brandstichting.

De derde verdachte, die evenals de 17-jarige dinsdag voor de kinderrechter verscheen, werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder een werkstraf van tachtig uur voor de 18-jarige verdachte, waarvan 28 uur voorwaardelijk. Omdat hij geen strafblad heeft en ernstig geschrokken zou zijn van zijn daad, legde de politierechter hem een lagere straf op.