Laatste Japanner vrijgelaten door China

Redactie

De Chinese autoriteiten hebben zaterdag de laatste van de vier Japanners vrijgelaten, die vorige maand werden gearresteerd en beschuldigd van het illegaal maken van video-opnames in een militair gebied. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De man, Sadamu Takahashi, werd zaterdag op borgtocht vrijgelaten. Volgens Xinhua heeft Takahashi een 'verklaring van berouw' moeten tekenen.

De Japanse minister van buitenlandse zaken Seiji Maehara zei vernomen te hebben dat Takahashi in goede gezondheid verkeert. Hij riep de Chinese regering wel op een verklaring te geven voor de negentien dagen durende detentie. "We willen graag bij China aandringen op een verklaring voor het feit dat hij zo lang is vastgehouden", aldus Maehara.

De vier Japanners werden op 21 september opgepakt in de Noord-Chinese stad Shijiazhuang. Hoewel Beijing het in alle toonaarden ontkent, werd hun arrestatie door waarnemers gezien als vergelding voor de arrestatie van de kapitein van een Chinese vissersboot en het opbrengen van diens boot door de Japanse kustwacht. De Chinese boot was in de Oost-Chinese Zee in de buurt van een door beide landen geclaimde eilandengroep in aanvaring gekomen met twee patrouilleboten van de Japanse kustwacht.