Antilliaanse regering neemt afscheid

Redactie

Het Antilliaanse kabinet heeft vrijdagmiddag (lokale tijd) in een laatste, live op televisie en radio uitgezonden en druk bezochte persconferentie afscheid genomen van de bevolking. Per 10 oktober 2010 bestaan de Antillen als staatsverband niet meer.

Curaçao en Sint Maarten gaan vanaf zaterdag verder als landen binnen het Koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden gemeenten van Nederland.

Nederland heeft bijna twee miljard aan schulden van de Antillen en de afzonderlijke eilanden gesaneerd. Volgens premier Emily de Jongh-Elhage had de nieuwe staatkundige structuur niet door kunnen gaan zonder die regeling. Ze stelde trots: "De Antillen laten de nieuwe landen achter met een gezonde startpositie. De miljardenschuld is weg, het staatkundig traject is achter de rug. Nu kunnen de nieuwe regeringen zich richten op belangrijke zaken als onderwijs, sport en gezondheid."

De ministers dankten in een emotionele bijeenkomst premier Emily de Jongh-Elhage voor haar inzet in de afgelopen vierenhalf jaar en dankte haar ervoor dat ze boel 'bij elkaar gehouden heeft’. De Jongh-Elhage hoopte dat de nieuwe regeringen van Curaçao en Sint Maarten 'blijven luisteren naar de wil van de bevolking’.

Antilliaanse regering neemt afscheid
Antilliaanse regering neemt afscheid (Foto: ANP)